piątek, 14 października 2016

Pizzerinki czyli mini pizze

Małe smaczne pizzerinki




Domowe małe pizze z paroma ulubionymi składnikami. Ale tyle ile smakoszy tyle innych produktów można dobrać do pizzy. 

Pizzerinki troszkę mi się spiekły, bo zagadałam się z siostrą przez telefon. Ale i tak w parę minut zostały zjedzone. No bo jak tu nie lubić pizzy. :)

Idealne na przyjęcia jako przekąska, ale również na obiad. :)


Przepis:

Składniki: (10 pizzerinek)

na ciasto:

300 g mąki 

180 ml ciepłej wody

15 g drożdży

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

na sos:

10 łyżeczek przecieru pomidorowego

150 ml wody

3 ząbki czosnku 

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki oregano

1 łyżeczka cukru

 sól i pieprz do smaku

Składniki na wierzch

400 g startego sera mozzarella

słoiczek oliwek 

puszka kukurydzy

400 g pieczarek

Wykonanie:


1. ciasto:

Drożdże razem z cukrem mieszamy z ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 g. 

2. sos: 

przecier mieszamy z wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy. 

3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor. 

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe 10 kulek, rozwałkowujemy każdą z nich i zaczynamy od nakładania sosu, kolejno: sera, pieczarek, kukurydzy,oliwek i znowu sera. 


4. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez około 15 min. 


Smacznego




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów