Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z cukinii

Placki z cukinii z serem feta



Wcześniej już pisałam, że cukinię lubię w każdej postaci, tym razem postanowiłam zrobić placuszki. Bardzo dobre, chrupiące i nawet mój mąż nie przepadający za cukinią zajadał się nimi. :) 


Przepis: 

Składniki: (27 placuszków)

3 małe cukinie

200 g sera feta

3 jajka

4 łyżki mąki

200 ml kwaśnej śmietany 

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.

Wykonanie:  

1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na minimum 10 min. 

2. Gdy cukinia już poleży, odciskamy cały nadmiar wody, możemy do tego użyć gazy. 

3. Dokładnie odciśnięta cukinię łączymy z mąką,serem feta i jajkami doprawiając ziołami, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Ale pamiętajmy, że już sam ser feta jest dość słony. 

4. Gdy wszystkie składniki już połączymy, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy partiami nasze placuszki, do czasu aż z oby dwu stron będą złociste. Placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

5. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z szczypiorkiem. 



Smacznego 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...