Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką
Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem.
Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Pozdrawiam
Przepis:
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 marchewki
90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego
oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu aż zmięknie (około 30 min) Na koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli.
2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości
3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody
4. Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy 250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego.
5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce każdej, jeśli chcemy wersję łagodną nie dodajemy chilli.)
6. Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem ( w wersji wegańskiej z margaryną roślinną lub olejem) , podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy.
7. Potrawka gotowa.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów