wtorek, 11 października 2016

Potrawka z zielonej soczewicy

Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką


Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem. 
Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 
Pozdrawiam


Przepis:

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

2 marchewki

90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego

oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia  

Wykonanie:

1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu aż zmięknie (około 30 min) Na koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli. 

2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości

3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody

4.  Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy  250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego. 

5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce każdej, jeśli chcemy wersję łagodną nie dodajemy chilli.) 

6. Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem  ( w wersji wegańskiej z margaryną roślinną lub olejem) , podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy. 

7. Potrawka gotowa. 

Smacznego


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów