wtorek, 18 października 2016

Racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami



Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki, zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. 

Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :)


Przepis:

Składniki: (20 racuchów)

400 g mąki

300 ml ciepłego mleka

1 jajko 

30 g drożdży

szczypta soli

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cynamonu

2 jabłka

olej do smażenia

Wykonanie:

1. Mąkę  przesiać przez sito, dodać sól, zrobić wgłębienie do dołka,wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka, przekryć ściereczką i odstawić na 10 minut. 


2. Po 10 minutach, kiedy rozczyn jest już gotowy, dodać resztę mleka, wbić jedno jajko dodać cynamon i cukier waniliowy  i mikserem wyrobić gęste ciasto. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. 


3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 

Uwaga : nie wyrzucaj skórek z jabłek. 


4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego jabłka i całość mieszamy. 


5. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto partiami i smażymy z obu stron na złoto. 


Racuchy możemy jeść na ciepło jak i na zimno. Możemy poddać z cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym. Jak kto lubi. :)

Smacznego




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów