czwartek, 6 października 2016

Roladki makaronowe z farszem

Roladki makaronowe ze szpinakiem i serem feta



Bardzo lubię szpinak, lubię też makaron, ale żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne. Pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują. Polecam 
Przepis: 

Składniki: (16 roladek)

450 g mrożonego szpinaku

400 g sera feta

2 ząbki czosnku

16 płatów makaronu lasagne 

1 puszka pomidorów

30 g żółtego sera 

1 łyżka oliwy z oliwek 

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany, świeża bazylia

Wykonanie:

1. Szpinak rozmrażamy i zagotowujemy doprawiając solą, 2 ząbkami czosnku i  gałką muszkatołową. 

2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, całość mieszamy razem. 

3. Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę z dodatkiem oleju 

do gotującej się wody wkładamy partiami płaty lasagne (ja gotowałam po 4 sztuki)

gotujemy około 10 min

4. Gotujemy około 10 min, po czym rozkładamy je na talerzu, lub desce każdy osobno. 


5. Na makaron nakładamy farsz i zawijamy w roladkę i delikatnie przekrajmy na pół  Ustawiamy roladki pionowo w naczyniu żaroodpornym. 

6. Na koniec wierzch roladki posypujemy odrobiną startego żółtego sera. 

7. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach. 

Sos:

1. Puszkę pomidorów wlewamy do rondelka i nastawiamy na mały ogień bez przykrycia.

2. Kiedy nadmiar wody wyparuje, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku, 3 listki bazylii i pół łyżeczki soli. 

3. Na koniec sos miksujemy blenderem ręcznym. 


4. Sos podajemy razem z roladkami. 



Smacznego











1 komentarz :

  1. Bardzo fajny przepis. Muszę zrobić :-) Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów