Przejdź do głównej zawartości

Soczewica - właściwości odżywcze

Soczewica 




Soczewica jest rośliną uprawną należącą do grupy roślin strączkowych.
...


Soczewica zawiera mało tłuszczu i jest bogata w białko, kwas foliowy i błonnik z czego 25% procent to błonnik rozpuszczalny cenny dla naszego serca. 
W soczewicy są również spore ilości żelaza oraz wapnia. Soczewica posiada również liczne fitosubstancje - (Są to substancje, które znajdują się w owocach, warzywach oraz ziarnach. Posiadają właściwości przeciwrakowe oraz zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca.)


Błonnik nierozpuszczalny w soczewicy, zaspokaja nasz głód i zapobiega zaparciom. Natomiast błonnik rozpuszczalny, który uzyskamy po ugotowaniu soczewicy, jest pomocny w obniżeniu stężenia cholesterolu oraz normuje poziom cukru. 

Fitosterole które posiada soczewica również obniżają stężenie cholesterolu. Są to związki o podobnej strukturze cholesterolu, zastępuje cholesterol pochodzenia zwierzęcego. 

Inhibitory kinazy tyrozynowej związki te współdziałają z błonnikiem i pomagają unormować poziom cukru we krwi. 

Natomiast Inhibitory proteazy które występują w soczewicy jak także w innych roślinach strączkowych mogą powstrzymać rozwój guzów tym samym hamując podział komórek nowotworowych. 

Kwas foliowy ma bardzo ważne znaczenie w ochronie przed niektórymi wadami wrodzonymi układu nerwowego, nowotworem czy też chorobami serca. 

Ciekawostka: pół szklanki ugotowanej soczewicy dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy naszemu organizmowi. 

Soczewica zawiera również Saponiny które mogą pomoc w zapobiegnięciu chorobie wieńcowej. Hamuje rozwój nowotworu poprzez zwiększanie liczby komórek odpornościowych. 

Soczewica jak i inne rośliny strączkowe jest dobrym źródłem żelaza, które ma bardzo ważną rolę dla naszej odporności, zdrowia podczas ciąży i zapobieganiu anemii. 

Soczewica dostarczy nam również między innymi takich witamin jak A, B12, B6, D,

Czy wiesz że: Spożywając soczewicę z produktami bogatymi w witaminę C poprawia wchłanianie żelaza. 

Żeby z soczewicy nie wypłukać witaminy B nie powinniśmy jej gotować w dużej ilości wody, jeśli odcedzamy soczewicę warto pozostawioną wodę użyć do innych dań. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...