Soczewica
Soczewica jest rośliną uprawną należącą do grupy roślin strączkowych.
...
...
Soczewica zawiera mało tłuszczu i jest bogata w białko, kwas foliowy i błonnik z czego 25% procent to błonnik rozpuszczalny cenny dla naszego serca.
W soczewicy są również spore ilości żelaza oraz wapnia. Soczewica posiada również liczne fitosubstancje - (Są to substancje, które znajdują się w owocach, warzywach oraz ziarnach. Posiadają właściwości przeciwrakowe oraz zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca.)
Błonnik nierozpuszczalny w soczewicy, zaspokaja nasz głód i zapobiega zaparciom. Natomiast błonnik rozpuszczalny, który uzyskamy po ugotowaniu soczewicy, jest pomocny w obniżeniu stężenia cholesterolu oraz normuje poziom cukru.
Fitosterole które posiada soczewica również obniżają stężenie cholesterolu. Są to związki o podobnej strukturze cholesterolu, zastępuje cholesterol pochodzenia zwierzęcego.
Inhibitory kinazy tyrozynowej związki te współdziałają z błonnikiem i pomagają unormować poziom cukru we krwi.
Natomiast Inhibitory proteazy które występują w soczewicy jak także w innych roślinach strączkowych mogą powstrzymać rozwój guzów tym samym hamując podział komórek nowotworowych.
Kwas foliowy ma bardzo ważne znaczenie w ochronie przed niektórymi wadami wrodzonymi układu nerwowego, nowotworem czy też chorobami serca.
Ciekawostka: pół szklanki ugotowanej soczewicy dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy naszemu organizmowi.
Soczewica zawiera również Saponiny które mogą pomoc w zapobiegnięciu chorobie wieńcowej. Hamuje rozwój nowotworu poprzez zwiększanie liczby komórek odpornościowych.
Soczewica jak i inne rośliny strączkowe jest dobrym źródłem żelaza, które ma bardzo ważną rolę dla naszej odporności, zdrowia podczas ciąży i zapobieganiu anemii.
Soczewica dostarczy nam również między innymi takich witamin jak A, B12, B6, D,
Czy wiesz że: Spożywając soczewicę z produktami bogatymi w witaminę C poprawia wchłanianie żelaza.
Żeby z soczewicy nie wypłukać witaminy B nie powinniśmy jej gotować w dużej ilości wody, jeśli odcedzamy soczewicę warto pozostawioną wodę użyć do innych dań.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów