Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
Wczoraj w mojej kuchni był bardzo jabłuszkowy dzień, pierwszym przepisem z którym chciałabym się z wami podzielić będzie przepis na pyszną szarlotkę.
Uwielbiam ten zapach jabłek z cynamonem, a kiedy ciasto piecze się w piekarniku już ślinka leci od samych zapachów. Pyszna na kruchym spodzie ze smacznym jabłkowym nadzieniem.
Tak podana szarlotka w moim domu uwielbiana, a kiedy mąż bierze pierwszy kęs i zamyka oczy już wiem że ciasto mu smakuje. :)
Polecam serdecznie.
Przepis:
Składniki: (ciasto blaszkę o wymiarach 29 x 25)
na ciasto:
400 g mąki
130 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
na nadzienie:
8 jabłek
3 białka
3/4 szklanki cukru brązowego, lub mniej zależne od słodkości jabłka
3 łyżeczki cynamonu lub przyprawa do szarlotki
Wykonanie:
1. Suche składniki na ciasto przesiać przez sito, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka wyrobić ciasto na zwartą masę.
2. Ciasto podzielić na 3 części, owinąć w folię spożywczą. 1 część ciasta włożyć do zamrażalnika, 2 pozostałe do lodówki na około 1 godziny
3. W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie.
Jabłka myjemy obieramy ze skórki
uwaga: nie wyrzucaj skórek od jabłka.
4. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, odstawiamy.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, i piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
6. Wyjmujemy dwie części ciasta z lodówki, wykładamy je na blaszkę, ciasto możemy zetrzeć na tarce, lub rozwałkować, albo partiami kłaść na blaszce, na boki blaszki również obklejamy ciastem, resztkami ciasta połatałam jeszcze moje ciasto. :)
7. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
8. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka odsączamy z nadmiaru soku i przelewamy go do pojemnika. - soku nie wylewaj. :)
9. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do jabłek, całość delikatnie mieszamy.
10. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i równo rozkładamy.
11. Wyjmujemy trzecią część ciasta z zamrażalki i ścieramy równomiernie na wierzch naszego ciasta.
12. Całość zapiekamy jeszcze przez około 40 - 50 min w temperaturze 190 stopni.
Pyszna szarlotka gotowa.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów