wtorek, 18 października 2016

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką



Wczoraj w mojej kuchni był bardzo jabłuszkowy dzień, pierwszym przepisem z którym chciałabym się z wami podzielić będzie przepis na pyszną szarlotkę. 

Uwielbiam ten zapach jabłek z cynamonem, a kiedy ciasto piecze się w piekarniku już ślinka leci od samych zapachów. Pyszna na kruchym spodzie ze smacznym jabłkowym nadzieniem. 

Tak podana szarlotka w moim domu uwielbiana, a kiedy mąż bierze pierwszy kęs i zamyka oczy już wiem że ciasto mu smakuje. :) 

Polecam serdecznie. 


Przepis:

Składniki: (ciasto blaszkę o wymiarach 29 x 25)
na ciasto:

400 g mąki

130 g masła

3 żółtka

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

na nadzienie:

8 jabłek

3 białka

3/4 szklanki cukru brązowego, lub mniej zależne od słodkości jabłka

3 łyżeczki cynamonu lub przyprawa do szarlotki

Wykonanie:

1. Suche składniki na ciasto przesiać przez sito, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka wyrobić ciasto na zwartą masę. 

2.  Ciasto podzielić na 3 części, owinąć w folię spożywczą. 1 część ciasta włożyć do zamrażalnika, 2 pozostałe do lodówki na około 1 godziny 

3. W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie. 
Jabłka myjemy obieramy ze skórki 

uwaga: nie wyrzucaj skórek od jabłka.  

4. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, odstawiamy. 



5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, i piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

6. Wyjmujemy dwie części ciasta z lodówki, wykładamy je na blaszkę, ciasto możemy zetrzeć na tarce, lub rozwałkować, albo partiami kłaść na blaszce, na boki blaszki również obklejamy ciastem, resztkami ciasta połatałam jeszcze moje ciasto. :) 


7. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

8. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 

Jabłka odsączamy z nadmiaru  soku i przelewamy go do pojemnika. - soku nie wylewaj. :) 
9. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do jabłek, całość delikatnie mieszamy. 

10. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i równo rozkładamy. 



11. Wyjmujemy trzecią część ciasta z zamrażalki i ścieramy równomiernie na wierzch naszego ciasta. 



12. Całość zapiekamy jeszcze przez około 40 - 50 min w temperaturze 190 stopni. 

Pyszna szarlotka gotowa. 



Smacznego


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów