środa, 26 października 2016

Wegańskie kotlety z ugotowanych warzyw na zupę

Kotlety warzywne



Ostatnio robiłam Zupę szczawiową i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować. 
Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków, ale i bez nich można zrobić kotlety dodając samych przypraw. 
Tak na prawdę można kombinować ze smakami i dodatkami. A uwierzcie kotleciki na pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej. 

Zobaczcie koniecznie przepis. 




Przepis:

Składniki: (15 kotletów)

warzywa z zupy - w moim przypadku były to:

połowa selera

4 białe części pora

2 nacie pietruszki

dodatkowo:

2 łyżeczki chrzanu

pół szklanki słoneczniku

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki bułki tartej

sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka

olej do smażenia

 Wykonanie:

1. Warzywa miksujemy na gładką masę



2. słonecznik prażymy na suchej patelni, po czym miksujemy na proszek

3. Do warzyw dodajemy zmielony słonecznik, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą 2 łyżeczki chrzanu oraz po około 1 łyżeczce każdego z ziół doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. 



4. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki.


5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 




Smacznego







1 komentarz :

Zapraszam do komentowania moich postów