niedziela, 23 października 2016

Wegetariańska zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa




Na dworze chłodno, wietrznie i nie przyjemnie, dlatego w takie dni bardzo lubię zjeść taką gorącą zupę. Warzywa kupiłam już gotowe w porcje na zupkę, użyłam dwa takie pęczki gdzie był seler, por, marchewka i nać pietruszki. Jednak zazwyczaj do zupy używam korzeń pietruszki, ale i bez niego zupa była aromatyczna i na prawdę dobra. 

Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy nie wyrzucam, marchewki zjadamy w zupie a resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 


Przepis:

Składniki:

połowa selera

4 marchewki

4 białe części pora

2 nacie pietruszki

3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe

słoiczek szczawiu (315 ml) 

5 ziemniaków

pieprz, majeranek, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie

dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo - dowolna ilość

gęsta śmietana

Wykonanie:

1. Marchewki i seler obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. 

2. Pietruszkę i białą część pora myjemy


3. Marchewkę, seler, pietruszkę i por wkładamy do garnka i całość zalewamy 3 litrami wody plus dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. 


4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Niech z warzyw wydobędzie się wszystko co najlepsze. 


5. W między czasie obieramy i myjemy 5 ziemniaczków, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie w małym garnuszku . 


6. Po 1 godzinie, do gotujących się warzyw dodajemy 3 kostki warzywne i jeszcze przekrywamy na 15 min. 

7. Potem wyławiamy warzywa, marchewki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy razem ziemniakami  z powrotem do zupy. 

(resztę warzyw również możemy pokroić i dodać do zupy, ja jednak je wyłowiłam by zrobić z nich inny przysmak.)

8. Do zupy wlewamy szczaw ze słoiczka, dodajemy 2 szczypty majeranku i troszkę pieprzu i jeszcze przez około 5 minut zagotowujemy. 

9. Zupę możemy podać z jajkiem jak także zagęścić śmietaną (ale nie jest to konieczne) 



Smacznego

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów