sobota, 15 października 2016

Zapiekane faszerowane ziemniaki

Ziemniaki faszerowane cukinią i papryką




Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :)
Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie. 
Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 



Przepis:

Składniki:

5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 mała cukinia

250 ml  mleka 

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie 

Wykonanie:

1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach

2. Papryki i cukinię myjemy. Z papryki pozbywamy się środka i kroimy warzywa w kostkę.


3. 10 minut dusimy warzywa po czym smażymy na masełku doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 


4. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy zasmażkę dodajemy 250 ml mleka i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz doprawiamy solą i pieprzem. 


5. Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy, kiedy lekko ostygną, przekrajemy na pół  i wydrążając środek ziemniaka, robimy takie łódeczki. 



6. Środek ziemniaka dodajemy do warzyw na patelni i jeszcze przez chwilę smażymy, doprawiając jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. 

7. Ścianki ziemniaka lekko smarujemy przygotowanym sosem, po czym faszerujemy przygotowanymi warzywami, na wierzch polewamy jeszcze sosem. 



8. Ziemniaki pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  




Smacznego




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów