niedziela, 9 października 2016

Zapiekane ziemniaki z warzywami

Ziemniaki i warzywa z piekarnika 


Kolorowe i smaczne danie, nie wymagające wielu składników a warzyw można użyć mniej lub więcej można je zastąpić również innymi. Zachęcam do improwizowania w kuchni i bawienia się smakami. Zobaczycie, że będziecie zadowoleni z efektów. 


Przepis: 

Składniki: (dla 4 osób)

13 większych ziemniaków

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 mała cukinia

4 małe marchewki lub 2 duże

serek w kostkach typu śródziemnomorskiego o smaku czerwonej papryki i chilli

oregano, sól, pieprz 

oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy tylko al'dente

2. Papryki myjemy wydrążamy środek i kroimy w paseczki tak samo marchewkę 

3. Małą cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie talarki solimy i odstawiamy na 10 min, aby pozbyć się nadmiaru wody. 

4. Ziemniaki kroimy również w talarki

5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano. 

6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek 

7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach



Smacznego







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów